Apparatuur

Microscopie

Echografie

Röntgen

Endoscopie

Microscopie
De microscoop wordt gebruikt voor mestonderzoek, spermaonderzoek, bloeduitstrijkjes, vaginale uitstrijkjes, direct onderzoek op parasieten op de huid en in de oren en cytologisch onderzoek van huid- en oorproblemen.

Echografie
Echografie wordt gebruikt om de abdominale organen te bestuderen. Veel klachten zoals diarree kunnen uitgaan van verschillende problemen, aan verschillende organen. Met echografie wordt gekeken naar afwijkende structuren die ons een bevestiging in de juiste richting kunnen geven qua oorzaak.
Zo wordt gekeken naar de blaas (vb. blaasstenen, blaasontsteking), maagdarmstelsel (vb. invaginatie, waarbij 2darmen in elkaar schuiven), pancreas (vb. pancreasontsteking), nieren (vb. schrompelnier), lever (vb. levertumoren), de milt, lymfeknopen, de eierstokken (vb. cysten of tumoren) en kan een beperkt hartonderzoek gebeuren.
Ook voor drachtdiagnose en opvolgen van de cyclus in functie van kunstmatige inseminatie bij merries worden onze scanners dagelijks ingezet. Het onderzoek van pezen gebeurt met aangepaste sondes.

Röntgen
Ons rx toestel wordt ingezet bij hart- en longproblemen (vb. hartvergroting, longoedeem) en bij abdominale problemen, zoals besproken bij de echografie. Soms vullen deze 2 toestellen elkaar aan om tot een diagnose te komen, soms is 1 van beide toestellen beter geschikt om een bepaald orgaan te zien.
Klassiek worden röntgen opnames ook gemaakt om beenbreuken en bottumoren op te sporen. Bij paarden maakt het een belangrijk deel uit van het mankheidsonderzoek.

Endoscopie
De endoscoop wordt vooral aangewend om in de luchtwegen te kijken van paarden met hoestproblemen. Op een televisiescherm is te volgen hoe de camera de weg volgt door de neus naar de keel, waar gekeken wordt naar de epiglottis, zacht gehemelte en stembanden. Verder wordt de weg van de luchtpijn gevolgd tot tegen de splitsing van de luchtpijp in 2 takken. Op deze manier worden ziekten zoals cornage, blaasjesziekte en COPD gediagnosticeerd.
De endoscoop wordt ook gebruikt voor darm- en luchtwegonderzoek bij honden.